Często zapomina się, że pokrzywa nie jest tylko i wyłącznie chwastem, który uprzykrza życie. Od bardzo dawna w medycynie naturalnej doceniane są właściwości pokrzywy pospolitej. Dawniej na wsi gotowano zupę z pokrzywy, a przy zmęczeniu i osłabieniu polecana była herbata z pokrzywy. A w dzisiejszych czasach pokrzywa dodawana jest do pokarmu zwierząt.
W czym pomoże pokrzywa?
Pokrzywa ma bardzo szerokie działanie. Herbata z pokrzywy ma działanie moczopędne, co wykorzystywane jest w leczeniu kamicy nerkowej i dolegliwości ze strony układu moczowego. Herbata działa jednocześnie oczyszczająco co pomaga pozbywać się toksyn z organizmu. Zdrowotne właściwości są wykorzystywane również w leczeniu problemów trawiennych i anemii.
Jak spożywać pokrzywę?
Najczęściej spotyka się herbaty i napary z pokrzywy. Ważne jest, aby unikać gotowych mieszanek, ponieważ często zawierają jedynie znikomą zawartość pokrzywy, a dodatki słodzące czy smakowe mogą niwelować zdrowotne działanie pokrzywy pospolitej. Warto zaopatrzyć się w suszoną pokrzywę bez dodatków i samemu dodawać ją do naparów. Innym sposobem spożywania pokrzywy jest dodawanie świeżych, młodych listów do sałatek. Zachowane są wtedy również witaminy, których pokrzywy mają wiele.